buitenland

Oekraïne vs. Rusland: oorlogsdreiging is helemaal terug

Door Tom Reijner - 12 augustus 2016

Na maanden van ogenschijnlijke relatieve rust aan de oostgrenzen van Oekraïne, lopen de spanningen tussen Kiev en Moskou weer op. De aanleiding is een vermeende ‘sabotage’ door Oekraïense elitetroepen op de Krim – dat is althans de Russische bewering.

Rusland heeft vrijdag zijn geavanceerde S-400 raketsysteem voor luchtverdediging op de Krim, het schiereiland dat in 2014 door de Russen werd geannexeerd, meldt bijvoorbeeld de BBC op basis van een verklaring van het Russische ministerie van Defensie.

Oekraïense saboteurs

De aankondiging komt twee dagen nadat president Vladimir Poetin zei te tegenmaatregelen te willen nemen, na wat hij noemde gevechten tussen Russische troepen en Oekraïense saboteurs in het noorden van de Krim. Kiev zou de Krim hebben binnenvallen, was de beschuldiging.

Die poging kon worden voorkomen, meldde de Russische inlichtingendienst FSB. Twintig explosieven werden onschadelijk gemaakt. Daarnaast zou een netwerk van Oekraïne veiligheidsagenten op het schiereiland zijn blootgelegd. Poetin noemde de acties ‘dom en crimineel‘, en vindt dat Kiev een gevaarlijk spel speelt.

Diplomatieke banden verbreken

Zijn premier Dmitri Medvedev zinspeelde er vandaag op dat vanwege de laatste ontwikkelingen de diplomatieke banden met Oekraïne kunnen worden doorgesneden.  De Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken Pavlo Klimkin kwam eerder deze week met een soortgelijke oproep.

Op zich is het al bijzonder dat er nog steeds diplomatiek contact bestaat tussen beide landen, gezien het conflict na de annexatie van de Krim en de opstand van de pro-Russische separatisten in Oost-Oekraïne. De Minsk-akkoorden brachten uiteindelijk een wapenstilstand.

Dreiging is weer helemaal terug

Maar de dreiging is nu dus weer terug. Oekraïne, dat de ‘invasie’ op de Krim afdoet als ‘fantasie’ en een toneelstukje van de FSB, heeft het leger bij de ‘grens’ met de Krim in hoogste staat van paraatheid gebracht. Sinds gisteren wordt er weer volop geoefend in het zuiden van Oekraïne, oefeningen die volgens Kiev al stonden gepland. Westerse leiders uiten intussen hun bezorgdheid.

Vandaag zei de Nederlandse Defensieminister Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD) dat er alles aan moet worden gedaan om verdere escalatie te voorkomen. We hoeven van onze westerse partners weinig te verwachten, verzuchtte de Oekraïense pro-oppositiekrant Vesti. ‘Het enige dat ze kunnen zeggen, is dat ze zich zorgen baren.’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.