economie

‘De Parmahammetjes komen sneller onze kant op’

Door Servaas van der Laan - 22 augustus 2016

Naar verwachting zal de nieuwe Gotthardtunnel een positieve impuls geven aan de Nederlandse economie. En er is nog een voordeel: ‘De Parmahammetjes en Parmezaantjes komen sneller onze kant op’.

In de Rotterdamse haven wordt reikhalzend uitgekeken naar  11 december. Op die dag zal de Gotthard-basistunnel officieel in gebruik worden genomen. Terwijl de oude Gotthardspoortunnel nog grotendeels over de bergen ging, snijdt deze tunnel 57 kilometer lang dwars door het Gotthardmassief heen.

Dat levert talrijke voordelen op: de afstand is korter, de trein gaat sneller en er kunnen meer goederen worden meegenomen.

Voordelen

Aangezien Italië voor de Rotterdamse haven na Duitsland het tweede afzetgebied is over het spoor zal de nieuwe Alpenroute door Zwitserland voordelen opleveren voor het Nederlandse bedrijfsleven.

‘We hopen dat de nieuwe tunnel de handel tussen Italië en Nederland zal bevorderen,’ zegt de Nederlandse consul-generaal in Milaan David de Waal.

‘Italië is een belangrijk exportland voor ons. We exporteren zo’n 22 miljard euro per jaar naar Italië, grotendeels goederen. Maar het werkt ook andersom. De Italiaanse producten, de bekende Parmahammetjes en Parmezaantjes, komen toch net iets sneller onze kant op,’ zegt De Waal.

Blauwe banaan

Door de nieuwe spoorverbinding door de Alpen krijgt de belangrijke transportcorridor Rotterdam-Genoa, onderdeel van de zogeheten ‘Blauwe banaan’, een extra impuls.

De Waal:  ‘Rotterdam en Antwerpen zijn “entry points” van Europa. Van daar worden de containers naar de rest van Europa getransporteerd.
Dankzij deze infrastructurele verbetering wordt die stroom versneld. Dat dit voor ons voordelen oplevert, behoeft geen uitleg.’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.