#TK2017

Pechtold vliegt Rutte in de haren om ‘wet voltooid leven’

09 maart 2017

Alexander Pechtold heeft vanmorgen fel uitgehaald naar premier Mark Rutte. De lijsttrekker van D66 vindt dat Rutte niet helder is over de wet ‘voltooid leven’. Rutte gaf in een interview met het Nederlands Dagblad te kennen dat hij grote twijfels heeft bij deze wet.

Rutte zei in het interview dat het onwaarschijnlijk is dat de wet ‘voltooid leven’ in de volgende kabinetsperiode wordt gerealiseerd. ‘Bij dit soort grote onderwerpen volg ik de lijn: bij twijfel niet doen. Ik denk dat we maximaal het maatschappelijk debat een stap verder kunnen brengen.’

Rutte vindt dat de Kamer alle tijd moet nemen voor dit onderwerp. Het thema voltooid leven raakt volgens Rutte ‘aan de diepste gevoelens rond medische ethiek, aan geloof, en aan wat je wel en niet tot de taak van de overheid rekent.’

‘Rutte laat mensen in de kou’

Deze uitspraken over de initiatiefwet zijn tegen het zere been van Alexander Pechtold. Die reageerde vanmorgen op Radio1: ‘Rutte laat mensen in de kou staan. Ik verwacht dit niet van een premier.’ Ook verdenkt hij de premier ervan zoete broodjes te bakken. ‘Rutte deed zijn uitspraken in een christelijke krant. Hij geeft de christelijke partijen hiermee het signaal: ik steun jullie om dit bij de vorming van een nieuw kabinet te blokkeren.’

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

De wet is een initiatief van D66-Kamerlid Pia Dijkstra. De wet zou zelfdoding mogelijk moeten maken zonder dat daar een medische reden voor is, mits er sprake is van een ‘voltooid leven’. Dat betekent dat ook psychisch lijden een reden kan zijn voor euthanasie. De leeftijdsgrens in de conceptwet werd door D66 vastgesteld op 75 jaar.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.