nederland

Laaggeletterden kosten Nederland 1 miljard euro per jaar

Door Berend Sommer - 04 april 2017

Laaggeletterdheid is een kostenpost. Uit onderzoek dat Stichting Lezen & Schrijven liet uitvoeren, blijkt dat laaggeletterdheid de overheid elk jaar 1 miljard euro kost.

Meer nieuws, elke dag in je inbox? Meld je aan voor Elseviers nieuwsbrief >>

Een lagere productiviteit van de laaggeletterden die werken en het mislopen van belastinginkomsten  drukken het zwaarst op de begroting. Ook hebben laaggeletterden meer zorg nodig en doen ze vaker een beroep op de sociale zekerheid.

Voor de laaggeletterden zelf zijn de gevolgen vaak het grootst. Uit eerder onderzoek blijkt dat laaggeletterden gemiddeld zes jaar korter leven. De ziektekosten voor laaggeletterden zijn vaak veel hoger, ook hebben ze minder kansen op de arbeidsmarkt.

2,5 miljoen laaggeletterden

Vier jaar geleden werden de kosten in een vergelijkbaar onderzoek nog geschat op de helft. Volgens de Algemene Rekenkamer zijn ongeveer 2,5 miljoen Nederlanders laaggeletterd. Eerder werd uitgegaan van 1,3 miljoen. Dit heeft mede te maken met andere onderzoekscriteria. Zo is in het nieuwe onderzoek ook rekenvaardigheid meegenomen.

Stichting Lezen & Schrijven wil hierin verandering brengen. ‘We moeten de overheid bewegen om meer te investeren in cursussen. Ook moet op scholen taalvaardigheid vaker worden getest. Hier ligt een taak voor het nieuwe kabinet.’

Vorige maand bracht Stichting Lezen & Schrijven een rapport uit over taalachterstanden bij scholieren. Daaruit bleek dat één op de tien kinderen die het basisonderwijs afronden, te kampen heeft met een taalachterstand.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.