achtergrond

Rusland zendt Eurovisie Songfestival niet uit

Door Berend Sommer - 13 april 2017

De Russische televisie laat het Eurovisie Songfestival dit jaar aan zich voorbij gaan. Reden voor de boycot is een dispuut met gastland Oekraïne.

De Russen zouden de gehandicapte zangeres Joelia Samojlova naar Kiev willen sturen, maar de Oekraïense regering weigert haar een visum te verlenen. Dit komt omdat ze eerder op de Krim heeft opgetreden: het Oekraïense schiereiland dat door de Russen geannexeerd werd.

Als alternatief vroeg de organisatie van het Songfestival de Russen om een andere kandidaat naar voren te schuiven, of via een live-verbinding op te treden. Deze alternatieven wezen de Russen van de hand. De Russen veroordeelden de starre houding van de Oekraïense autoriteiten, en spreken van een ‘inhumane en cynische daad’.

IJzige betrekkingen

Rusland en Oekraïne liggen al langer overhoop. Nadat in Kiev de regering van de Russisch gezinde Viktor Janoekovitsj afgezet werd, zijn de betrekkingen ijzig. De Oekraïense regering neemt het de Russen kwalijk dat ze de separatisten in de Donbass regio steunen met wapens. Dit laatste wordt overigens door de Russische regering tegengesproken.

Rusland werd vorig jaar derde in het songfestival, en moest buurland Oekraïne voor zich dulden. De Oekraïense inzending was omstreden, omdat een lied van de Krim Tataren werd gezongen over het jaar 1944. Het lied zou een anti-Russische strekking hebben, en werd opgevat als een provocatie.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.