Groot-Brittannië

May sluit deal: wat krijgen Noord-Ieren ervoor terug?

Door Tom Reijner - 26 juni 2017

De Britse premier Theresa May heeft maandag een akkoord bereikt met de Noord-Ierse DUP over steun aan de regering van haar Conservatieve Partij. Of het een erg stabiele meerderheid is, is nog maar zeer de vraag.

May had de steun van de Noord-Ierse protestanten nodig, omdat zij tijdens de door haar uitgeschreven verkiezingen eerder deze maand de Conservatieve meerderheid verloor.

Nationale veiligheid

Met de tien zetels van de DUP is May weer verzekerd van voldoende stemmen in het Britse parlement om belangrijke wetgeving erdoor te krijgen. De DUP heeft onder meer haar steun toegezegd bij de Brexit, begrotingsvoorstellen en nationale veiligheid. De DUP zal geen deel gaan uitmaken van een coalitie.

DUP-leider Arlene Foster toonde zich tevreden met de toegezegde extra financiële steun van de Britse regering. Londen stelt volgens haar de komende twee jaar 1 miljard pond (1,1 miljard euro) extra beschikbaar voor Noord-Ierland. Het geld is bedoeld voor onder meer infrastructuur, gezondheidszorg en onderwijs. Het geld is volgens Foster nodig om de ‘unieke geschiedenis’ van Noord-Ierland te beschermen.

Veteranen

Ook komt er meer geld voor veteranen die hebben gediend in het leger: zij zullen hun pensioen zien stijgen, meldt de BBC. Wat er moet de grens met Ierland moet gebeuren, wordt pas later besloten. In elk geval gebeurt een en ander niet ‘zonder toestemming van het volk’, als het eenmaal tot een Brexit komt.

Alle partijen zijn gebonden aan het Goede Vrijdag-akkoord, een van de belangrijkste stappen op weg naar vrede tussen de katholieken en de protestanten. May ontving Foster eerder in haar ambtswoning op Downing Street nummer 10. Foster zei na haar aankomst in Londen al dat ze hoopte met May een akkoord te bereiken over steun aan de regering van de Conservatieven. De partij is voorstander van nauwe banden van Noord-Ierland met de andere delen van Groot-Brittannië.

Of de hevige kritiek op May nu verstomt, moet worden afgewacht. Brexit-minister David Davis – die met Brussel onderhandelt over de boedelscheiding – is het in elk geval zat. Een strijd om het Conservatieve leiderschap zou ‘catastrofaal’ zijn, vindt hij. Davis roept zijn partijgenoten dan ook op de toon te matigen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.