anp

Vleesveeboer ontzien bij aanpak mestoverschot

Door ANP - 12 april 2017

DEN HAAG (ANP) – Boeren die koeien houden voor hun vlees hoeven geen dieren af te staan om het mestoverschot terug te dringen. Het zogeheten fosfaatreductieplan geldt alleen nog voor melkveehouders, heeft staatssecretaris Martijn van Dam van Economische Zaken de Tweede Kamer woensdag laten weten. De vleesveehouders droegen niet bij aan het mestoverschot.

Eerder paste Van Dam zijn fosfaatplannen al aan om buitensporig gedupeerde vleesveehouders te ontzien, maar dat vindt hij bij nader inzien niet genoeg. De staatssecretaris maakt nu voor hen allemaal een uitzondering. Hij gaat wel in de gaten houden of melkveehouders de koeien die zij moeten afstaan straks niet gaan onderbrengen op vleesboerderijen. Zo’n sluiproute wil hij voorkomen.

LTO Nederland spreekt van ,,een terechte keuze”, al ,,wordt de uitvoering van de regeling voor melkveehouderij ingewikkelder”.