news

VVD: Van Rompuy creëert mist om eigen plan door te drukken

Door Servaas van der Laan - 29 december 2012

VVD-Kamerlid en Europawoordvoerder Mark Verheijen heeft kritiek geuit op de voorzitter van de Europese Raad Herman Van Rompuy. Volgens Verheijen creëert de Belgische politicus met opzet onduidelijkheid om zo zijn eigen plannen door te kunnen drukken.

Dat zei Verheijen zaterdag in het radioprogramma TROS Kamerbreed.

‘De methode-Van Rompuy,’ zei Verheijen, ‘is heel veel mist creëren, heel veel onduidelijke termen, allerlei termen door elkaar gebruiken en stapje voor stapje landen meenemen’.

Salamitactiek

Verheijen reageerde op PVV-Kamerlid Barry Madlener die sprak van de ‘salamitactiek’ waarbij Brussel ‘stiekem’ steeds meer afsnoept van bevoegdheden van landen.

Verheijen prees de opstelling van Nederland dat de afgelopen jaren een aantal keren hard nee tegen de plannen van Van Rompuy heeft gezegd. Zo ziet Nederland niets in zogenoemde eurobonds, obligaties voor de gehele eurozone. Ook is Nederland tegen een gezamenlijk Europese begroting. Premier Mark Rutte (VVD) sprak eerder van ‘een vaag plan‘.

Rampzalig plan

OOk VVD-prominent Frits Bolkestein waarschuwde deze maand voor ‘het rampzalige plan’ van Van Rompuy.

Volgens de VVD’er kosten de plannen Nederland miljarden euro’s en nemen ze bovendien de noodzaak weg bij tekortlanden om hun problemen aan te pakken.

Federale unie

Van Rompuy wil in de toekomst van de Europese Unie een federale unie maken. Hier hoort centraal bankentoezicht bij, maar ook een gemeenschappelijke begroting en de door Nederland en Duitsland zo gehate eurobonds.

Noord-Europese landen als Nederland staan sceptisch tegenover de plannen, terwijl een groot deel van Zuid-Europa de plannen juist wel zien zitten.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.