news

Premier Mark Rutte: Wilders slaat door in kritiek op Europa

Door Servaas van der Laan - 23 november 2013

PVV-leider Geert Wilders is te ver doorgeslagen in zijn kritiek op Europa. Met zijn anti-Europese plannen zet Wilders banen van tienduizenden Nederlanders op de tocht.

Dat heeft premier Mark Rutte (VVD) zaterdag gezegd voor aanvang van een congres van zijn partij in Den Bosch.

‘Wilders wil geen euro, wil dat we uit de EU gaan en vindt dat we nu ook al geen lid meer mogen blijven een Europese vrijhandelsassociatie. Hij zet daarmee 300.000 banen in de Rotterdamse haven en tienduizenden banen elders op de tocht,’ zei de premier.

EU-kritiek

Op het congres werd het Europese verkiezingsprogramma van de VVD en de kandidatenlijst voor de Europese parlementsverkiezingen vastgesteld.

De VVD is pro-Europese samenwerking maar tegen het onnodig overdragen van bevoegdheden aan Brussel. Uit een peiling van EenVandaag bleek donderdag dat de meeste VVD-stemmers de softe houding van de partij in de richting van Europa zat zijn.

Het overgrote deel van de VVD-kiezers vindt dat de liberalen een kritische Europese toon moeten aanslaan. Maar wat Rutte betreft, moet die toon niet té kritisch zijn. ‘Wilders is doorgeslagen in zijn Europa-kritiek,’ zei de premier.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.